darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3396
EURO35.1912
ALTIN2245.1

Doğaya Cng Desteği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğaya Cng Desteği
Abone ol
İstanbul’da CNG’li otobüsler hizmet vermeye başladı. Sektörüne cesur adımlar atarak giren ve farklı vizyonu ile şehiriçi yolcu taşımacılarına ön ayak olan Gaz İşletmeleri ve Taşımacılık Anonim Şirketi (GİTAŞ) Genel Koordinatörü Hüseyin Özbek “TCV marka CNG’li araçlarımızdan çok memnunuz. Ancak doğa dostu CNG yakıtın daha da yaygınlaşması için ÖTV oranlarının makul seviyelere çekilmesi gerekli.” diyerek yetkililere seslendi.

Geçen yıl aile grubu olarak 24 tane TCV marka CNG’li otobüs aldık. Aldığımız araçlara İstanbul’da dolum istasyonu olmadığı için bir dolum tesisi açmaya karar verdik. Bu sektöre toplamda aşağı yukarı 30 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Erguvan otobüslerin uzun vadeli kiralama süreleriyle diğer yatırım araçlarına göre daha iyi olduğunu düşünerek işe doğalgazlı araçlarla girmeye karar verdik.

CNG’li araçlar diğer araçlara oranla yüzde 25-35 tasarruf sağlıyor

Aynı hatlarda çalışan araçlara göre doğalgazlı araçların yüzde 25-35 civarında bir tasarruf sağladığını düşünürsek bu yatırımımızın iyi bir yatırım olduğu zaman içinde daha iyi anlaşılacaktır. 6 ay içersinde ne kadar doğru bir iş yaptığımız netleşecektir.3 aydır çalışıyoruz. Şuan için fizibilite raporları doğrultusunda önemli bir yatırım yaptığımızı görmeye başladık. Otobüs A.Ş de bizim araçlarımızın dışında CNG’li 18 araç daha var. CNG dolum istasyonumuzun lisansını onayladık. İhtiyaç halinde tesislerimizi diğer CNG’li araçlarda açabileceğiz.

İnsanların sağlığı için CNG’li araçların yaygınlaşması gerekiyor

CNG çevresel bir yakıt, emisyonu sıfıra yakın. Havası daha temiz bir kent ve insan sağlı açısından toplu taşıma araçların CNG’ye dönüşmesi çok önemlidir. Yaptığımız araştırmalara göre İstanbul’da şehiriçi taşımacılık yapan araçların CNG’e geçmesi durumunda kent genelinde kanser vakalarının azalma görüleceğini tespit ettik.

CNG’nin gelişimi için ÖTV oranı makul seviyelere çekilmeli

Lobilerin faaliyetleri sonucunda bu piyasa güdük bırakılmış. Evlerde ve sanayide kullanılan doğalgazın metreküpüne ödenen ÖTV oranı 2,6 kuruş iken biz metreküpünü 74 kuruştan aldığımız doğalgaza 85 Kuruş ÖTV ödüyoruz. Bu anormal bir rakam. Bu rakam yüzde 20 seviyelerine çekildiği taktirde Türkiye genelinde doğa dostu CNG’li araçların sayısında büyük bir patlama yaşanacaktır.

Devletten destek gelmesi şart

Buradaki görev devlete düşüyor. Biz kamu hizmeti veriyoruz. Çevreye saygılı araçların yollarda hızla çoğalması için hükümetin CNG’deki ÖTV oranını makul bir seviyeye çekmesi yeterli. Şehirdeki insanlar zehir solumamalı. Devlet bir miktar gelirden vazgeçerek bu sektöre kol kanat germeli. Kaldı ki bugün sağlıkta kanser vakalarına yapılan harcamalar ortada. Bunlar göz önünde bulundurulmalı ve geleceğe yatırım yapılmalı.

 

Böyle çevreci bir yatırımın teşvik edilmesi gerekiyor. Bu şartlarda Türkiye’nin ulaşımda tamamen doğaya saygılı CNG’li yakıta geçmesi 20-30 yılı bulur. ÖTV oranın makul seviyelere çekilmesi ise bu süreyi 2 veya 3 yıla çeker. Bu da hem halk için hem de esnaf için çok faydalı olacaktır.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Oyuncu Cemal Hünal: “Issız Adam yönetmen başarısıdır”Önceki Haber

Oyuncu Cemal Hünal: “Issız Adam yönetmen...

Temiz Bir Doğa Ve Yakıt Tasarrufu Deyince Cng, Cng’li Otobüste TcvSonraki Haber

Temiz Bir Doğa Ve Yakıt Tasarrufu Deyinc...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar