darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3311
EURO35.1088
ALTIN2295.4

Bakü- Tiflis- Kars Demiryoluna İlk Kaynak Yapıldı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakü- Tiflis- Kars Demiryoluna İlk Kaynak Yapıldı
Abone ol
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı, Bakü-Tiflis- Kars (BTK) demiryolu hattı üzerinde ilk rayın döşenme ve kaynak yapma törenine katıldı.

BTK tünel yapımı süren Kars'ın merkeze bağlı Mezra Köyü yakınlarında ilk ray döşeme ve kaynak yapma törenine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov, Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı ile Vali Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç, Azerbaycan'ın Türkiye Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş ilgili daire müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Yıldırım, projenin hikayesinin çok eski olduğunu hatırlattı. Yıldırım, projenin ilk defa 1993 yılında gündeme geldiğini ancak aradan 10 yıl geçmesine rağmen en ufak bir ilerleme sağlanamadığını vurguladı. Yıldırım, göreve başladığı zaman projeyle ilgili çalışmalara başladıklarını anlatarak şöyle konuştu: "Bu proje yüzyıllardan beri Uzak Doğu'yu Asya'yı, Avrupa'ya bağlayan medeniyet yollarının projesidir. Bu medeniyet yolunu çağımızda bu modern İpek Demir Yolları'yla donatmak ve projeyi bölgesel bir işbirliği projesinin de ötesinde uluslararası önemli bir koridor haline getirmek için çok büyük gayret gösterdik. Bu gayretlerin gerçeğe dönüşmesi, hayalden projenin gerçeğe dönüşmesi, gerek Azerbaycan'da Devlet Başkanı, Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in gerekse Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ve Gürcistan'daki üst düzey yetkililerinin büyük gayretleri, büyük destekleriyle gerçekleştirildi."

73 kilometrelik yol üzerinde ilk kaynağı yaptıklarını ifade eden Yıldırım, araziyi tahrip etmemek çevreye zarar vermemek için en zor yolu seçtiklerine işaret etti. Yıldırım, 73 kilometrelik hattın 24 kilometresinin tünel olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Tarihi yerlere dokunmamak için güzergahı değiştirdik. Zor arazide, heyelanlı arazilerde yarma dolgu yapmak yerine tüneli tercih ettik. 2 hatlı, elektrikli, çok gelişmiş bir demiryolunu bölgeye kazandırıyoruz. Bu sadece Azerbaycan'ın, Gürcistan'ın, Türkiye'nin projesi değil; Orta Asya Cumhuriyetleri'nin projesi, Çin'in projesi, Balkanlar'ın projesi, Ortadoğu ülkelerinin, hatta Avrupa Birliği ülkelerinin projesidir. Bu projeyi gerçekleştirdiğimizde herkese açık olacak. Bölgenin, ülkelerimizin refahı daha da artacak. Daha fazla dostluklar kurulacak. Daha fazla birlikte iş yapacağız."

Gürcistan Ekonomi ve Kalkınma Bakanı George Kvırıkkashvılı ise bu projenin üç ülkenin insanlarını birbirlerine daha da yaklaştıracağını bildirdi. George Kvırıkkashvılı, üçlü zirvede alınan kararlar sayesinde BTK demiryolu projesinin daha da hızlanacağını belirtti.

Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mamadov,  tarihe bir güne tanıklık ettiğini ifade etti. Asya'yı Avrupa ile birleştirecek demiryolu projesinin önemine değinen Mamadov, bu raylardan insanların yolcu olarak bir ülkeden diğer ülkeye gidebileceklerini, iş adamlarının bu koridordan çok yararlanacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım ve konuk bakanlar, ray birleştirme ve ilk kaynak işlemini gerçekleştirdi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kardeş Liman Miami-Dade Dante B. FascellÖnceki Haber

Kardeş Liman Miami-Dade Dante B. Fascell

“Otobüs Kaptanlığı Mesleği Pilotluk Gibi Saygın Olmalı”Sonraki Haber

“Otobüs Kaptanlığı Mesleği Pilotluk Gibi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar