darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3313
EURO35.0803
ALTIN2298.7

Bakan Yıldırım’dan TCDD’ye Büyük Övgü

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bakan Yıldırım’dan TCDD’ye Büyük Övgü
Abone ol
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında son 10 yılda yaşanan gelişmelerden övgüyle söz etti

Türkiye’de Mesleki Yeterlilik Kurumunun ve Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında hayata geçirilen “Demiryolu Sektöründe UYS ve VOC-TEST Merkezi Kurulması Projesi”nin kapanış toplantısı, Ankara Gar sahası içerisindeki Kule Restoran’da gerçekleştirildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, programda TCDD’yi Geliştirme ve TCDD Personeli Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı (TCDD Vakfı), Raylı Ulaştırma Sistemleri ve Sanayicileri Derneği (RAYDER) ile Demiryolu Taşımacılığı Derneği (DTD) işbirliğinde Ankara’da kurulan RAYTEST’in Tren Makinisti Ulusal Yeterlilik Sınavı’nı başarıyla geçen makinistlere, yeterlilik belgesini verdi.

İNSANA YATIRIM ÇOK ÖNEMLİ

Bakan Yıldırım, törende yaptığı konuşmada demiryollarında yaşanan gelişmelerden övgüyle bahsetti. Demiryollarında 10,5 yılda birçok iş yapıldığını söyleyen Yıldırım, Türkiye’nin Yüksek Hızlı Tren’e (YHT) bu dönemde kavuştuğunu, 100 yıldır el değmeyen hatların yenilendiğini, yeni yolların yapıldığını, 3. dünya ülkelerinin kullandığı demiryolu araçlarının yenilendiğini ve yerli demiryolu sanayisinin gelişimi için önemli adımlar atıldığını vurguladı. Demiryollarında geçmişten gelen birikmiş sorunları ortadan kaldırdıklarını ifade eden Yıldırım, "Çömleği yenileme, yemeğin lezzetini garantilemez. Yemeğe tadı veren aşçıdır, kabın kendisi değil. Yemeğin lezzetini aşçının vermesi gibi demiryollarında da hizmet kalitesini insanlar belirliyor. Osmanlı ‘İnsanı yücelt ki devlet yücelsin’ felsefesiyle hareket ederek cihan imparatorluğu kurdu. Biz de bunu benimsedik. İnsana yatırım geleceğe yatırımdır, insana yatırım ülkeye yapılan en büyük yatırımdır. Aldığımız raylar, lokomotifler, trenler, binalar hepsinin ömrü belli. Ama insana yaptığımız yatırım ilelebet nesilden nesile sürecek yatırımdır" diye konuştu.

BELGELENDİRME PROJESİ ÖNEMLİ KATMADEĞER SAĞLAYACAK

Demiryolu Sektöründe UYS ve VOC-TEST Merkezi Kurulması Projesi ile ilgili de çarpıcı bilgiler veren Bakan Yıldırım, mesleki yeterlilik, test ve sertifikasyon konusunda Türkiye’nin geç kaldığının altını çizdi. Bunun sonucunda büyük maliyetlerle karşı karşıya kaldığını vurgulayan Yıldırım, “Demiryolu yapıyoruz. Demiryolu yaptığımız süre kadar sertifikasyon için uğraşıyoruz. Aylarca geliyor gidiyor, test yapıyor. Adamların önünde yalvar yakar ‘ne olur hattı açacağız’ diyorsunuz. Sertifikasyon için adamın emdiği sütü burnundan getiriyorlar. Eğer işi bilirseniz işiniz çok kolaylaşıyor. Bu tip konularda dışa bağımlı olursanız gelişmeniz önlenir ve maliyet artar. Önemli olan sizin birileri tarafından tanımlanmanız. Gelişmiş ülkeler sizin ileri gitmenizi istemiyor. Sizin teknolojiye sahip olmanızı önlemek için elinden geleni yapıyor. Ama sizin kaynağınız ve akıl teri döken insanınız varsa size fazla direnemiyorlar. Adamlar diyor ki ne lazımsa biz verelim siz yapmayın. 50 yıl bu ülke böyle gitti. Paralar imkanlar o tarafa, marabalar bu tarafa. Proje bu bakımdan çok önemli. Bu projeden çıkacak sonuçlar projeden çok daha büyük katmadeğer sağlayacak. Çünkü Türkiye artık ben de varım diyor. Herkes yapsın biz de yapalım, gücümüzü birleştirip ihtiyaç olana da destek olalım. Türkiye bu iş için ideal konumda. Belgelendirme projesinin demiryollarının serbestleştirilmesiyle aynı döneme denk gelmesi de önemli. Bu işler takım çalışması. Herkes birbiriyle elele verdi ortaya güzel bir proje çıktı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İNSANIMIZA BÜYÜK GURUR YAŞATAN DEMİRYOLCULARA TEŞEKKÜR EDERİM

“Demiryolcular bu işe sahip çıkmasaydı, ne hızlı treni, ne yenilenen yolları ne de modern ray üretimini konuşabilirdik.” diyen Bakan Yıldırım, demiryolu ve hızlı tren konusunda birçok ülkeyi geride bırakacak adımlar attıklarını açıkladı. Bakan Yıldırım konuşmasını şöyle sürdürdü: “İngiltere hızlı treni tartışıyor, ABD’de ise hiç yok. YHT ile Ankara’dan Eskişehir’e giden ABD’li üst düzey bürokrat, ‘YHT çok güzelmiş’ diyor. Bu gururu insanımıza yaşattığı için tüm demiryolculara çok teşekkür ediyorum.”

Demiryollarının serbestleştirildiğini anımsatan Yıldırım, bu projenin sadece TCDD Genel Müdürlüğü çalışanlarına yönelik olmadığını söyledi. Onuncu Kalkınma Planı’na ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, “Önümüzdeki 5 yıl içinde en az 2 bin 500 kilometre hızlı tren hattı yapacağız. Türkiye’nin 37 milyon nüfusunu barındıran 14 şehrini birbiriyle hızlı trenle buluşturmuş olacağız” şeklinde konuştu.

ARTIK TEKER DÖNDÜ ÖNÜNDE KİMSE DURAMAZ

Bakan Yıldırım, demiryollarındaki gelişmenin artarak süreceğini aktararak, “Artık teker döndü, ivme artmaya başladı. Bundan sonra kim istese de durduramaz. Çünkü artık en fazla demiryolcular inanıyor. Milletimiz ezelden beri demiryollarına tutkun, sevdalı. Demiryolları hizmet de edemese yine sahip çıkıyor. Çünkü demiryolları sadece taşıma değil, bu ülkenin folklorudur, kültürüdür,  bağımsızlığının sembolüdür. Demiryollarına ne yaparsak azdır. Yılların ihmalini 10 yıl içerisinde ortadan kaldırmak mümkün olmadı ama yokuşu aştık.”

DEMİRYOLCULARIN SERTİFİKALANDIRILMASI BU SİSTEM ÜZERİNDEN OLACAK

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ise AB ülkelerinde uygulanan meslek standartlarını ve belgelendirme sistemini Türkiye’de uygulamak için Ulusal Mesleki Yeterlilik Sistemi Projesini hayata geçirmek üzere TCDD Personeli Vakfı, RAYDER ve Demiryolu Taşımacılar Derneği’nden oluşan RAY-TEST’i oluşturduklarını söyledi. Demiryollarında icra edilen 18 mesleğin tanımını yaptıklarını ve bunların standartlarını belirlediklerini ifade eden Karaman, eş zamanlı olarak sınav ve değerlendirme merkezini kurduklarını da dile getirdi. Karaman, “Bundan sonra gerek kamu gerekse özel sektörde demiryolculuk mesleğini yapan kişilerin sertifikalandırılmaları bu sistem üzerinden sağlanacak” diye konuştu.

Projeyi katılım öncesi fonlarını kullanarak gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Karaman, projenin 323 bin Euro olan maliyetinin sadece 45 bin Euro’sunun TCDD Vakfı’nın karşıladığını kaydetti.

Merkezi Finans İhale Birimi Başkanı Muhsin Altun, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Bayram Akbaş’ın da birer konuşma yaptığı program sonunda Bakan Yıldırım, sınavda başarılı olan 10 makiniste sertifikalarını verdi. Görevde olduğu için programa katılamayan 8 makinist adına sertifikalarını makinistler Murat Yılmaz ve Metin Gedik’e veren Yıldırım, “Makinistler yoğun çalışıyor. Sertifika almaya bile vakitleri yok. Allah Yardımcıları olsun.” dedi. Bakan Yıldırım, daha sonra proje paydaşlarını sahneye davet etti. Tören karşılıklı plaketlerin verilmesinin ardından sona erdi.

RAYTEST, DEMİRYOLCULARIN SINAV VE BELGELENDİRME FAALİYETLERİNİ YÜRÜTECEK

Demiryolu sektörünün kalifiye ve sertifikalı personel ihtiyacını karşılamak, sınav ve personel belgelendirme faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla; TCDD’nin iştirakçi olarak yer aldığı “Demiryolu Sektöründe Ulusal Yeterlilik Sistemi ile Sınav ve Belgelendirme Merkezi Kurulması Projesi” gereği kurulan RAYTEST, TCDD Vakfı, RAYDER ve DTD işbirliğinde 02 Mart 2013 tarihinde kuruldu. AB’nin de destek ve 277.458 Euro hibe kredi verdiği proje kapsamında 17 mesleğin ulusal standartları belirlendi. Ulusal yeterlilikte tanımlanan kriterlere göre sınav düzenleyen RAYTEST, demiryolcuların sınav ve belgelendirme faaliyetlerini gerçekleştirerek sektörün gelişimine katkı sağlıyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Pedallar Zirveye Doğru ÇevrildiÖnceki Haber

Pedallar Zirveye Doğru Çevrildi

Çorum'a 5 Yeni Isuzu Halk OtobüsüSonraki Haber

Çorum'a 5 Yeni Isuzu Halk Otobüsü

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar