darussafaka
İstanbul
DOLAR32.3449
EURO35.2217
ALTIN2247.2

Ayda 40 Bin Tl Geliri Olan Adamı Da Bedava Taşıyoruz

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ayda 40 Bin Tl Geliri Olan Adamı Da Bedava Taşıyoruz
Abone ol
İzmit SS 141 Nolu Kooperatif Başkanı Muhammet Kılıç “Ben arabamla birlikte gece gündüz çalışıyorum 1500-2000 TL kazanıyorum. Diğer taraftan ayda 30-40 bin TL geliri olan adamı sırf 65 yaş üzerinde olduğu için bedava taşıyorum. Bu haksızlık değil mi bizlere? Yasada mutlaka bir düzenleme yapılmalı”

Muhammet Bey kooperatifinizden ve kendinizden bahseder misiniz bizlere?

İzmit SS 141 Nolu Kooperatif’in başkanıyım. Gebze - İzmit arasında özel hak otobüsçülüğü taşımacılığı yapıyoruz. Ayrıca Darıca - İzmit arasında saatte bir 4 adet 12 metre aracımız çalışıyor. Toplam 65 aracımız var. 57 tanesi 7.70, 8 tanesi de 12 metrelik araç. 57 aracımız Şifa Mahallesi - İzmit Otogar, 400-401-402 hatlarında çalışıyor

 

BELEDİYE YÜZÜNDEN ESNAFIMIZ BÜYÜK SIKINTIDA

Ne gibi sıkıntılar yaşıyorsunuz?

Biz zor geçinen bir esnafız. Hızlı tren çalışmasından dolayı belediyenin koyduğu 200’lü hatlar bizi iyice zora soktu. Bu hatta çalışan belediye otobüsleri önceden Tuzlaya kadar gidiyordu ve bize pek zarar vermiyordu. Hat Kartal Cevizli’ye kadar uzatılınca ciddi bir sıkıntı içerisine girdik. Otogardan kalkıyorum Şifa Mahallesi’ne geliyorum 5.5 TL. O Derbent’ten kalkıyor Kartal Cevizli’ye kadar gidiyor 6 TL. Bu mesafede bir yolcu 3 arabayla seyehat etmesi gerekirken bir araçla seyehat ediyor. Dolayısıyla benim altımda fiyat tarifesi olduğu için yolcu belediyenin koyduğu araçları tercih ediyor. Üyem hakikaten çok büyük sıkıntıda.

 

2014’ün birinci ayında tanesi 375 bin TL’den 8 araç aldık. Borcumuz erken bitsin diye de kısa vadeli kredi kullandık ama ödeyemez duruma geldik. Ödeyemediğim için geriye kalan 57 araç sahibinden yardım alıyorum. Bu konuları UKAME yetkilileri ile devamlı görüştüğümüz halde bir çözüm bulamadık.

 

Aylık toplam hasılatımız araç başı 12 bin TL civarlarında. Bir aracımın aylık yaktığı sadece mazot ise 6 bin TL. 2200 TL şoföre veriyorum. Muhasebesi, diğer giderleri derken elimize 1500-2000 TL arası bir para kalıyor.

 

Hatlarınızın değeri nedir?

En son bir yıl önce 600-700 bin TL arası satıldı. Bir senedir kimse gelip sormuyor bile. 600 bin TL, gel satın al dediğimizde adam geri çekiliyor. Belediyenin koyduğu araçlardan dolayı yolcu tamamen belediye ile gidip geliyor. Bu da bize büyük darbe vuruyor.

 

İHTİYACI OLANI TAŞIYALIM AMA…

 

Ücretsiz binişler sizi nasıl etkiliyor?

Zaten zabıta, polis, engelli, refakatçi, gazi, gazi yakınlarını bedava taşıyorduk. Başbakanımızın en son çıkardığı yasayla beraber 65 yaşın üzerindeki büyüklerimizi de bedava taşımamız gerekiyor. Bir ara taşımayalım diye tepki gösterdik, karşılığında cezalarla uğraştık. Şimdi şöyle bir düşün; ben ayda 1500-2000 TL para kazanıyorum. 65 yaş yasasından yararlanan bazı vatandaşların benden zengin olanları var. Ayda 20-30-40 bin TL kira geliri olanlar mevcut. Ben bu insanı neden bedava taşıyayım, bize haksızlık değil mi? O kişinin bir günlük harcaması benim bir ay gece gündüz çalışarak kazandığım paraya eşit. Burada bir sıkıntı var. Sıkıntı aslında Türkiye genelinde ancak İstanbul’da yolcu çok olduğu için oradaki meslektaşlarımız bunu göz ardı ediyor. Bir dava açtık ama henüz sonuçlanmadığı için kimseye ses çıkaramıyoruz. İtiraz ettiğinde bir telefonla 189 TL veya 100 bilet yolcusu ceza yazdırabiliyorlar. Benim hattımda 100 bilet 550 tl ceza yapıyor. Bu para benim 10 günlük kazancım. Ne yapıyorsun, boyun eğiyorsun. Evindeki masrafları kısıyorsun. Mesela okula giden çocuğuna günlük verdiğin 10 TL’yi 5’e düşürüyorsun.

 

İhtiyacı olan insanlarımızı taşıyalım. Ama benden zengin olan insana ben kendi aracımla bedava hizmet veriyorum. Burada bir sınırlama olması gerekli. Üstelik de o vatandaşlar bizim devletten onları bedava taşıdığımız için ekstra bir ödeme aldığımızı sanıyorlar.

 

ŞOFÖR OLSAK DAHA FAZLA KAZANIRIZ

 

Toplu taşımada belediyeler sizinle beraber çalışıyor ve zarar ettiklerini söylüyorlar?

Belediye diyor ki; benim altımda çalışıyorsun, benim her söylediğimi yapmak zorundasın. Biz de yapıyoruz. Ama bu sefer de seni eziyor. Yaptığı zarar gözüne gelmiyor. Çünkü belediye yaktığı mazotu gidip benzinlikten parayla almadığı, cebinden kimsenin bir şey çıkmadığı için onlar adına bir sıkıntı yok. Ama sen sabah kalkıyorsun marşa basıyorsun, akşama kadar çalışıyorsun, akşam benzinliğe gidiyorsun. Günlük bir araç 280-300 TL mazot yakıyor. Topladığın para 400-450 TL. Bunun şoförü, bakımı daha bir sürü detayı var. Aslında biz para kazanmıyoruz. Biz sadece elimizde bir mal var ve onu nasıl koruyabiliriz, nasıl elimizde tutabilirizin peşindeyiz. Normalde belediye bizim araçlarımızı alsa bizi de şoför olarak çalıştırsa daha çok kazanırız. Şoför 3000 TL maaş alıyor.

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Otobüs A.Ş. Esnafı Tefecilerin Eline DüştüÖnceki Haber

Otobüs A.Ş. Esnafı Tefecilerin Eline Düş...

Servisçiler Kararını Verdi Tahdit ŞartSonraki Haber

Servisçiler Kararını Verdi Tahdit Şart

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar