İstanbul
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Akıllı Ulaşımın Yolu İstanbulkart'tan Geçiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Akıllı Ulaşımın Yolu İstanbulkart'tan Geçiyor
Abone ol
"Herkes için Ulaşım ve Hızlı Erişim" temasıyla düzenlenen 11. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Şurası’nda konuşan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı, İstanbulkart sayesinde ulaşımın daha akıllı hale geldiğini söyledi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 11. Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Şurası’na Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçlı ile iletişim, haberleşme ve denizcilik sektöründen yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı.

Gelişen teknolojiyi yakından takip ediyoruz
Şurada düzenlenen panelde bir konuşma yapan İETT Genel Müdürü Dr. Hayri Baraçalı, İETT’nin gelişen teknolojiyi yakından takip ettiğini, bu kapsamda da akıllı ulaşım projelerine yönelik çözümler ürettiğini söyledi. İstanbulkart'ın geliştirilmesiyle birlikte İstanbul’da toplu ulaşımın daha akıllı hale geldiğini dile getiren Baraçlı, “Tüm süreçleri bu kart sayesinde takip edebiliyoruz. Yolcuların seyrini, duraklardaki yoğunlukları,  İstanbulkart'la bulabiliyoruz. Oluşan yoğunluklara göre istatistik tutup, hat düzenlemesi ve yeni güzergah planlaması yapıyoruz. Yükseköğretim öğrencilerine yönelik yaptığımız çalışmalar kapsamında ise bu yıl üniversiteyi yeni kazanan 60 bin öğrencinin kartını kayıt esnasında teslim ettik. Değişimi yakalayabilmek için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor.” dedi.

 

Kıt kaynaklarla maksimum memnuniyeti yakalamaya çalışıyoruz
Akıllı ulaşım sistemlerinde en kritik noktanın insanların akıllandırılabilmesi olduğunu, bunun için de insanların teknolojiyi yakalaması gerektiğini ifade eden Baraçlı, İstanbul’da kentiçi toplu ulaşımda akıllı ulaşım fonksiyonları yerine getirebilmek için kıt kaynaklarla maksimum memnuniyeti sağlayabilecek yönetim anlayışını sergileme anlayışı içerisinde olduklarını kaydetti. Açığa çıkmamış ihtiyaçları karşılayabilecek bir müşteri potansiyelini göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirten Baraçlı, “Bu müşteri potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda, şehri ve insan hayatını kolaylaştıracak bazı çalışmaları da yapabiliriz. Bizler bir kamu kuruluşu olarak sadece faaliyetlerde bulunmak değil; faaliyetleri denetlemek, dengelemek, düzenlemek ve bilgi birikimini de yönetmek için danışman rolünü üstlendiğimizde akıllı ulaşım sistemini tüm sistem içerisine yayma durumumuz da söz konusu olacak. Bunlarla beraber hem ekonomiyi, enerjiyi, ekolojiyi, etkinliği de düşüneceğiz. Kamu kaynaklarını kullanırken hem teknolojiyi kullanmak hem de teknolojiyi akıllandırmak ve bunu da topluma yayabilmek için proaktif, reaktif, inovatif ve pozitifliği de kendimize bir hedef edindik.” diye konuştu.

 

Yıllık 350 milyon lira akaryakıt giderimiz var
Akıllı ulaşım sistemlerini dörde ayırdıklarını söyleyen Baraçlı, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu dört aşamayı teknolojik uygulamalar, işletme planlama uygulamaları, ücret toplama uygulamaları ve yolcu memnuniyeti uygulamaları oluşturmaktadır. Bizler akıllı ulaşım sistemlerinin fonksiyonlarını yönetim sistemlerinin fonksiyonları içerisine dahil edip, aynı zamanda hem maliyeti geliştirme,  hem yönetimi geliştirme aynı zamanda da müşteri memnuniyetini ve paydaş memnuniyetini de göz önünde bulunduracak bir felsefeyle hareket ediyoruz. Yıllık 350 milyon lira civarında akaryakıt giderimiz var. Aakıllı sürüş (eco drive) yöntemiyle hareket ediyoruz ve yıllık hedeflediğimiz yüzde 3 yakıt tasarrufuyla maliyetlerimizi minimalize etme gayreti içerisindeyiz.”dedi.

İETT Ulaşım Akademisi'ni hayata geçireceğiz
Akıllı ulaşım sistemlerini uygulayabilmek için akıllı yönetime ve akıllı çalışanlara ihtiyaçları olduğunu kaydeden Baraçlı, bu kapsamda İETT Ulaşım Akademisi'ni hayata geçireceklerini söyledi. Ulaşım akademisinde büyük bir simülasyon merkezini de kurduklarını belirten Baraçlı, “Bu simülatör sayesinde hem büyük araçlarda hem de küçük araçlarda olası kazalara karşı önceden tedbir alabileceğiz. Psikoteknik laboratuvarını geliştirdik. Sadece lastik tekerlekli sistemlerde değil, diğer kentiçi toplu ulaşım hizmeti veren çalışanlara ve şoförlere bu hizmeti buradan vereceğiz. Bu işlemleri gerçekleştirirken 20001 bilgi teknolojileri hizmet yönetim standardı ve 27001 bilgi güvenliği yönetim standardımız var. Bu sistemler sayesinde bizler sürekli olarak yaptığımız faaliyetleri denetliyoruz. Filomuzun elektronik ortamda takibini gerçekleştiriyoruz.” dedi.

 

Mobil uygulamalar bizi geleceğe taşıyor
Son olarak NFC ve QR kod uygulamalarına da değinen Baraçlı, cep telefonlarıyla temassız bir şekilde ödeme çalışmalarının devam ettiğini ve son aşamaya gelindiğini ifade etti. QR kod uygulaması ile de tüm durakları akıllı hale getirdiklerini anlatan Baraçlı, “Engellilerle ilgi çalışmalarımız var. Engelliler kendi kartlarını duraklarda okuttuklarında, otobüs şoförünün ekranına durakta engelli olduğu bilgisi geliyor. Ona göre rampasını indiriyor. Bu da bizim uyguladığımız dünyadaki nadir uygulamalardan bir tanesi. Bunlarda en önemli nokta mobil uygulamalar. Mobil uygulamalar bizi geleceğe taşıyor. Önümüzdeki dönemde mobil uygulamalarla vatandaşlarımızın seyahat esnasında sıkılmalarını değil, eğlenmelerini sağlayacak yeni uygulamaları da gerçekleştireceğiz. Bunları yaparken hedefimiz yolcu memnuniyeti.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından plaket törenine geçildi. İETT adına verilen teşekkür plaketini Genel Müdür Yardımcısı Mümin Kahveci aldı.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
"Herkes için Ulaşım ve Hızlı Erişim"Önceki Haber

"Herkes için Ulaşım ve Hızlı Erişim"

‘Kapımız Esnafa Açık’Sonraki Haber

‘Kapımız Esnafa Açık’

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar