İstanbul
DOLAR32.5084
EURO34.9414
ALTIN2432.4

“65 Yaş Üstü De Bedava Olursa Esnaf Ayakta Duramaz”

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
“65 Yaş Üstü De Bedava Olursa Esnaf Ayakta Duramaz”
Abone ol
Sabahattin Nemli “Devlet 65 yaş üzeri vatandaşlardan elektrik, su, doğalgaz, çevre temizlik gibi aklınıza gelen her türlü vergiyi alırken bize ücretsiz taşınacak diye kanun çıkartılıyor. Bu düşündürücü bir durumdur. Ayrıca bizim de mahalledeki bir fırından, marketten, kömürcüden, sarraftan, eczacıdan, vs. hiç bir esnaftan farkımız yok. %40 engeli bulunan ya da 65 yaş ve üzeri hangi vatandaşımız gidip bu esnaflardan ücretsiz faydalana biliyor. Tüm bu detayların göz önünde bulundurulup düzenlemenin yeniden yapılması en büyük temennimizdir” diyor.

Kooperatifimiz 2009 yılında 37 arkadaşla birilikte dolmuştan özel halk otobüsü modeline geçerek belediye ile karşılıklı anlaşma doğrultusunda kurulmuş olup 5 yıldır Yozgat halkı için en iyi şekilde hizmet vermek için çalışmaktayız. Araçlarımızda kart okuma sistemi mevcut olup son sistem teknoloji ile bu işi yapmaktayız. GPRS takipten güvenlik kamerasına kadar her şey son sistem. Her yeniliği sistemimize dahil ederek Yozgatlılara taşıma hizmeti vermeye devam ettiriyoruz.  Anadolu’da birçok küçük ilde olduğu gibi biz de bu hizmetleri verirken bazı zorluklarla karşılaşıyoruz. Yozgat küçük bir il olmasından dolayı yolcu kapasitesi de zayıftır. Yaşlı nüfusun ağırlıkta olduğu kentimizde; fabrika sahaları, ticaret alanları pek yoktur. Bizde seyahat eden vatandaşların büyük bir bölümü yaşlılardan, öğrencilerden, devlet çalışanları, özel sektör işçileri ve geneli kendi yağında kavrulan küçük esnaflardan oluşuyor. Bu yüzdende bizim işimiz öğrenciye dayalı. Bu nedenle yılın 5 ayı dolu iken kalan aylar zayıf geçmekte. Raporlamalardan da durumu net olarak görmekteyiz ki yaz aylarında araçlar kendi masraflarını zor çıkarıyor.

 

“Sektörümüze devlet tarafından hiç yardım ve sübvanse yapılmamaktadır”

Akaryakıt ve araç servis bakımı, kasko, sigorta, Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi giderlerin yüksek olmasının yanı sıra KDV’nin %18 olması da esnafı çok ağır bir yükün altına sokuyor. Bir de üstelik, ücretsiz taşıdığımız yolcuların bize maliyeti varken sektörümüze devlet tarafından hiç yardım ve sübvanse yapılmamaktadır. Ücretsiz taşıdığımız halde bu yolcuların en azından vergilerimizde indirim olarak bize tekrar ödenmesi ya da bunlar göz önünde bulundurularak vergi oranlarımızın düşürülmesi gerektiği kanaatindeyiz. Birçok öğrenci servisi yapan araçların kontrolsüz ve kayıtsız olarak bu işi yapmaları ve ayrıca bize ait olan hatlara girip kaçak yolcu taşımaları da sıkıntılarımız arasında. Bütün bu saydığımız sıkıntılar arasında ücretsiz binişler bizi çok zorluyor. Şimdi bu ücretsiz binişlere bir de 65 yaş ve üzeri vatandaşlar da eklendi.

 

“ Yüzde 40 üzeri engellilerin ve 65 yaş üzerinin tamamen ücretsiz olması bizim ekonomik gücümüzün kaldıracağı bir durum değil !”

Biz bu millete hizmet veren, bunun karşılığında ekmek yiyen kişiler olarak, engellilerimizi ve yaşlılarımızı ücretsiz olarak taşımayı elbette isteriz. Gücümüz oranında bunu şuanda zaten yapmaktayız. Ancak yeni yasaya göre %40 üzeri engellilerin ve 65 yaş üzerinin tamamen ücretsiz olması bizim ekonomik gücümüzün kaldıracağı bir durum değildir. Ayrıca engellilerin özürlü kimlik kartı ile 65 yaş üzerinin nüfus cüzdanları ile direk ücretsiz binebilirler olayı da tamamen yanlıştır. Çünkü biz akıllı kart sistemini kullanmaktayız ve yolcularımız kayıt altındadır. Yozgat’ta şuan PTT personeli, polis, emniyet personeli, zabıta, su tahsilât personeli, orman memurları, maliye yoklama memurları, %40 ve üzeri indirimli %60 üzeri engelliler ücretsiz taşınmaktadır. Bunlara ek olarak %40 ve üzeri ve 65 yaş ve üzeride tamamen ücretsiz olarak taşınmaya başlandığı takdir de Yozgat’ın ekonomik yapısı ve nüfusu da göz önünde bulundurulduğunda bizim ayakta durup bu işi yapabilmemiz mümkün olamayacaktır.

Esnafın mağduriyeti göz önünde tutularak bu düzenlemenin gözden geçirilmesi en büyük temennimizdir. Derginize de bizi dinlediğiniz ve görüşlerimizi paylaşma fırsatı verdiğiniz için teşekkür ediyor, esnaf arkadaşlarım adına saygılarımı sunuyorum.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Halk Otobüsçüsü Olmak İstiyorlar!Önceki Haber

Halk Otobüsçüsü Olmak İstiyorlar!

Sektörün 65+ TedirginliğiSonraki Haber

Sektörün 65+ Tedirginliği

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar